Integriteitskwesties binnen uw organisatie

2 May 2019 | Dpd Consultancy

Integriteitsschendingen binnen de organisatie.

Integriteitskwesties zijn steeds meer aan de orde van de dag. We lezen er steeds meer over in de krant of het komt voorbij in het nieuws. Wat verstaat men onder integriteitsconflicten of schendingen en hoe kun je je als organisatie ertegen wapenen?

We lezen het geregeld in de krant “medewerkers die beschuldigd worden van incidenten op de werkvloer? Is de aantijging terecht of onterecht, dit moet worden uitgezocht. Klopt het dat de medewerker ongepast gedrag op de werkvloer laat zien, heeft de medewerker informatie gelekt, misbruikt een medewerker zijn macht binnen de organisatie. Dit zijn incidenten die wij helaas te vaak onderzoeken met ons Recherchebureau.

Iedereen liegt meerdere keren per dag?

Integriteit is eerlijkheid en we gaan ervanuit dat iedereen eerlijk is, zeker binnen een bedrijf. Niets is minder waar. Uit onderzoek is gebleken dat iedereen meerdere keren per dag liegt. Dat is wel raar, zeker omdat we van onze ouders geleerd hebben dat liegen verkeerd is.

Waarom liegen wij?

Liegen is eigenlijk niet altijd af te keuren. Als we niet zouden liegen dan zou de wereld keihard zijn. Iemand de waarheid zeggen houdt bijna nooit iets leuks in. Waar liegen we dan allemaal over?

 • Een leugentje om bestwil, omdat wij iemand gevoelens willen sparen;
 • Omdat jij iets heel graag wilt;
 • Om niet gestraft te worden voor een misstap;
 • Om je reputatie op te krikken doe je je net iets beter voor dan je bent.

Het is dus niet vanzelfsprekend om een integere organisatie te hebben!
Zoals je kunt lezen, liegt ieder mens. Uit de onderzoeken die wij met ons Recherchebureau voor organisaties uitvoeren blijkt dat een integere organisatie niet vanzelfsprekend is. Integriteit is een proces waar je als gehele organisatie van bewust moet zijn en aan moet werken.

Wat kan de Bedrijfsrecherche betekenen m.b.t. integriteitskwesties.

 • Onderzoek;
  Vaak wordt de organisatie uit het niets geconfronteerd met een integriteitsschending. Het leven van de betreffende medewerkers, maar ook de organisatie staat op zijn kop. Het is van groot belang dat er direct een zorgvuldig onderzoek gedaan wordt.
 • Risico- en Beleidsanalyse;
  Wat zijn de kwetsbare processen en risico’s binnen de organisatie en worden deze risico’s goed beschermd. Wij brengen dit in kaart en geven advies.
 • Training (simulatie omgaan met integriteitsschendingen) Wij geven training “hoe om te gaan met integriteitsschendingen” Hoe gaat men op de werkvloer om met integriteitsschendingen. Weten zij de procedures en de “weg” die bewandeld moet worden bij integriteitsschendingen.

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden? Wij helpen u graag! Klik hier voor ons contactformulier. 

 

Share this article
Relecante artikelen
Wie zit er achter de diefstal van deze peperdure tassen? Gezin uit Vleuten looft liefst 50.000 euro uit! 3 January 2022 | Dpd Consultancy
Wie zit er achter de diefstal van deze peperdure tassen? Gezin uit Vleuten looft liefst 50.000 euro uit
Rechercheonderzoek bij ziekteverzuim fraude 8 December 2021 | Dpd Consultancy
Een recherchebureau kan helpen bij het onderzoeken van fraude bij ziekteverzuim. Bestaan er vermoedens van onterecht ziekteverzuim dan kan een Recherchebureau uitkomst bieden.