FORENSISCHE OPSPORING

Grote kans dat de term ‘forensisch onderzoek’ u doet denken aan CSI-achtige praktijken, het oplossen van moorden en aanverwante spannende situaties. Is deels ook waar, maar forensisch onderzoek omvat veel meer dan alleen het zoeken naar vingerafdrukken op een gebruikt glas.

Het woord forensisch stamt af van het Latijn. Het forum was in de Romeinse tijd het belangrijkste plein van een stad. Er werd onder meer rechtgesproken, zodoende is het bijvoeglijk naamwoord “forensis” (gerechtelijk) ontstaan, waardoor de term forensisch kan worden vertaald naar ‘gerechtelijk, in dienst van de rechtspraak’. Het omvat dus alle vormen van onderzoek, die gebruikt kunnen worden als juridisch toelaatbaar bewijs.

Wat kunt u forensisch laten onderzoeken?

Het toepassingsgebied van forensisch onderzoek is bijzonder breed. Heeft u bijvoorbeeld het vermoeden dat er sprake is van verduistering of andere frauduleuze praktijken binnen uw organisatie? Dan kunt u zowel fysiek als digitaal sporenonderzoek laten uitvoeren, om de eventuele stappen van de dader te traceren. Wilt u weten of bepaalde documenten authentiek zijn, zoals een diploma van een medewerker of een geschreven verklaring? Dan kunt u ook hier onderzoek naar laten doen. Ook is het mogelijk DNA onderzoek te laten uitvoeren, naast nog vele andere mogelijkheden.

Terugvinden van digitale gegevens en bestanden

Een erg gewild onderdeel van forensisch onderzoek is data recovery. Vroeger hield men de administratie handmatig bij, tegenwoordig is alles in onze maatschappij gedigitaliseerd. Niet alleen actuele bestanden en projecten, maar complete archieven worden door vele bedrijven digitaal opgeslagen. Gaat er ineens iets fout met de apparatuur, dan kan er grote paniek ontstaan. U kunt immers in één klap al uw bestanden kwijt zijn. In een dergelijk geval kan data recovery uitkomst bieden, doordat kwijtgeraakte bestande vaak alsnog kunnen worden teruggevonden.

Wat kan DPD voor u betekenen?

Forensisch onderzoek maakt een vast onderdeel uit van onze dienstverlening. Dit betreft zowel fysiek als digitaal onderzoek, of een combinatie van beide. Wilt u snel en efficiënt de waarheid boven tafel krijgen, op een manier die juridisch bruikbaar is? Dan bent u bij ons aan het juiste adres.

Wat wij onder andere voor u kunnen betekenen

Start typing and press Enter to search