Privé Detective/particulier onderzoeker worden

  • Erkend door ministerie van justitie en veiligheid

  • Gelegitimeerd door politie

  • Keurmerk Particulier Onderzoeksbureau

21 January 2020 | Dpd Acadamy

Privé Detective/particulier onderzoeker worden

Veel mensen vinden het beroep privédetective spannend en zouden graag willen weten hoe je privédetective kunt worden. Ben je nieuwsgierig? Leg je gemakkelijk verbanden? Ben je onderzoekend ingesteld? Dan zou de opleiding tot privédetective wel eens wat voor jou kunnen zijn! Als je de opleiding particulier onderzoeker hebt afgerond, zoals het beroep officieel heet, kun je elk onderzoek gedegen uitvoeren. Jouw kennis van de wet- en regelgeving en het toepassen van alle technieken maken jou tot een deskundige privédetective die zowel zelfstandig als in teamverband aan de slag kan.

Kun je een inkomen verdienen als privédetective?

Jazeker! Privédetective is zeker een volwaardig beroep, waar genoeg kansen liggen in de particuliere en zakelijke markt. De kerntaken van de politie worden namelijk steeds minder. Opsporen van vermiste personen is een voorbeeld waar wij als privédetective veel sneller op af kunnen gaan en sneller resultaat op kunnen boeken. Voor ondernemers kunnen wij bij diefstal al ingrijpen ook als er nog geen verdachte is. In ons onderzoek kunnen wij in overleg met de ondernemer naar een heterdaad situatie toewerken. Wanneer de verdachte dan op heterdaad wordt aangehouden volgt overdracht aan de politie. Er zijn dus meerdere situaties waarbij een privédetective sneller en makkelijker wordt ingeschakeld dan bijvoorbeeld politie.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Elk onderzoek moet vanaf de voorkant geanalyseerd worden. Je moet je afvragen welke informatie je hebt, welke doelstelling en welke methodieken je gaat inzetten. Een onderzoek kan uit veel facetten bestaan. Al deze facetten komen tijdens de opleiding aan bod. Het gaat dan om dossieronderzoek, analyse, observatie, horen van getuigen, plaatsen van technische hulpmiddelen en rapporteren. Uiteraard komen ook een aantal wetten aan bod: Wet- en Regelgeving (wettelijke kaders), Wetboek van strafrecht, Wet op de Particuliere Beveiligingsorganisaties en recherchebureaus en de Wet bescherming persoonsgegevens (Privacy gedragscode).

Examen en diploma

De opleiding tot Particulier Onderzoeker zal worden afgesloten met een examen. Dit examen zal afgenomen worden door de Stichting Vak examens voor Particuliere Beveiligingsorganisaties (SVPB). Het examen bestaat uit een theorie-examen (multiple choice-vragen) over de basiskennis particulier onderzoeker en de wettelijke kaders. Het praktijkexamen bestaat uit het analyseren van een casus, dit wordt getoetst via de computer. Bij het SVPB kun je meer informatie vinden over de examens. 

Ben jij een van onze toekomstige collega’s? Wil je graag aan de slag als particulier onderzoeker bij een recherchebureau, verzekeringsmaatschappij, schadeonderzoeksbureau of overheidsinstelling? Meld je dan nu aan bij DPD Academy.

Kijk hier voor meer informatie over hoe je een privédetective kan worden!

 

 

Share this article
Relevante artikelen
Economisch delict bij recherche onderzoek zonder vergunning!
18 October 2022 | Dpd Consultancy
Wanneer je gegevens analyseert en vergaart moet je in het bezit zijn van een POB vergunning en WPBR wet volgen. Zonder vergunning pleeg je een economisch delict
Wie zit er achter de diefstal van deze peperdure tassen? Gezin uit Vleuten looft liefst 50.000 euro uit!
3 January 2022 | Dpd Consultancy
Wie zit er achter de diefstal van deze peperdure tassen? Gezin uit Vleuten looft liefst 50.000 euro uit