Wat is een Forensisch onderzoeker?

  • Erkend door ministerie van justitie en veiligheid

  • Gelegitimeerd door politie

  • Keurmerk Particulier Onderzoeksbureau

13 September 2017 | Dpd Acadamy

Wat is een Forensisch Onderzoek?

Indien u onderzoek moet (laten) uitvoeren vanwege een bepaalde kwestie, is het goed mogelijk dat er tevens forensisch onderzoek aan te pas komt. Bedrijfsdiefstal, fraude en digitale ontvreemding zijn allemaal zaken die in de meeste gevallen ook sporenonderzoek vereisen. Dit kan zowel fysiek als digitaal sporenonderzoek betreffen, afhankelijk van uw specifieke hulpvraag. In geval van fraude kunt u ook baat hebben bij een handschriftonderzoek, om zo de frauderende dader te ontmaskeren. In elk geval is forensisch onderzoek een methode die mogelijke daders op efficiënte wijze helpt op te sporen, waarmee u tegelijkertijd meteen beschikt over wetenschappelijke bewijsvoering.

Wat doet een forensisch onderzoeker?

Zoals u in het bovenstaande verhaal al heeft kunnen lezen, is het werkveld van een forensisch onderzoeker tegenwoordig zeer uitgebreid. Waar de werkzaamheden vroeger beperkt waren tot fysiek sporenonderzoek, heeft de technologische vooruitgang in onze maatschappij ertoe geleid dat misdaden op zeer diverse manieren kunnen worden gepleegd. Heeft u bijvoorbeeld te maken gehad met digitale identiteitsfraude? Of zijn uw bedrijfsgegevens verloren gegaan vanwege een virus dat uw servers heeft platgelegd? Dan zal fysiek sporenonderzoek uiteraard weinig soelaas bieden; digitaal onderzoek daarentegen zal zeker doel treffen. In feite hebben alle vormen van forensisch onderzoek één gemeenschappelijke overeenkomst: het achterhalen van achtergebleven gegevens, die potentieel leiden naar de dader.

Welke methodieken kan een forensisch onderzoeker toepassen?

De manier waarop de forensisch onderzoekers van onzo Bedrijfsrecherche te werk gaat, is 100% afhankelijk van uw specifieke hulpvraag en situatie. Maar u wilt natuurlijk informatie over de mogelijkheden! Hierbij enkele toepassingsgebieden:

  • Heeft u te maken gehad met digitale fraude binnen uw bedrijf? Dan kunnen wij onder andere forensisch onderzoek doen naar verwijderde data met behulp van data recovery. Tevens kunnen wij minuscule achtergelaten sporen mogelijkerwijs terugvinden met digitaal sporenonderzoek. Beide methoden bieden reële kansen tot het kunnen aanwijzen van de pleger.
  • Is uw bedrijf het slachtoffer van een inbraak geweest? Dan kunnen wij fysiek sporenonderzoek uitvoeren op het plaats delict, om de stappen van de dader(s) te achterhalen. Eventueel gevonden sporen die DNA bevatten kunnen we vervolgens onderwerpen aan een DNA onderzoek, om zo de boosdoeners trachten te ontmaskeren.
  • Heeft u als ondernemer het vermoeden dat één van uw medewerkers onrechtmatig economisch voordeel via uw bedrijf behaalt? In dit geval kunnen we meerdere methodieken inzetten, u kunt denken aan handschriftonderzoek om documenten te onderzoeken die in uw naam zijn getekend. Daarnaast kunnen wij zowel digitaal als fysiek sporenonderzoek doen, om de stappen van de dader bloot te leggen.

Al deze methoden zijn gericht op het vinden van sporen in geval van een reeds gepleegd feit. Zowel enkelvoudig als gecombineerd vormen ze een uitstekende strategie, om zelfs de kleinste oneffenheden in het proces van de dader terug te vinden. Maar is er ook een manier om onrechtmatigheden te voorkomen, vraagt u zich misschien af?

Proactief forensisch onderzoek: voorkomen van problemen

Onze forensisch onderzoekers kunnen samen met u bepaalde processen en dagelijkse bedrijfsactiviteiten doorlopen, die een risico kunnen vormen op onrechtmatige handelingen binnen uw organisatie. Zo kunnen wij de mate van (digitale) beveiliging binnen uw organisatie onder de loep nemen, onderzoeken in hoeverre medewerkers over een te grote mate van bevoegdheden beschikken of analyseren in welke mate uw bedrijf open staat voor externe onregelmatigheden.

Forensisch onderzoek biedt elke organisatie oplossingen

Hoe uw situatie momenteel ook is, ons Recherchebureau staat voor u klaar. Herkent u zich in één van bovenstaande scenario’s? Of wilt u gewoon wat informatie omtrent de mogelijkheden voor uw bedrijf? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen, wij staan altijd voor u klaar met gedegen en duidelijk advies. Onze forensisch specialisten beschikken over stevige ervaring binnen het vak en kunnen u direct adviseren over de voor u meest passende middelen en aanpak. Zodat u met een veilig gevoel uw bedrijf kunt runnen.

Klik hier om contact op te nemen!

Share this article
Relevante artikelen
Economisch delict bij recherche onderzoek zonder vergunning!
18 October 2022 | Dpd Consultancy
Wanneer je gegevens analyseert en vergaart moet je in het bezit zijn van een POB vergunning en WPBR wet volgen. Zonder vergunning pleeg je een economisch delict
Wie zit er achter de diefstal van deze peperdure tassen? Gezin uit Vleuten looft liefst 50.000 euro uit!
3 January 2022 | Dpd Consultancy
Wie zit er achter de diefstal van deze peperdure tassen? Gezin uit Vleuten looft liefst 50.000 euro uit