Is particulier onderzoeker / privé detective wel een echt beroep?

  • Erkend door ministerie van justitie en veiligheid

  • Gelegitimeerd door politie

  • Keurmerk Particulier Onderzoeksbureau

1 November 2018 | Dpd Acadamy

Is particulier onderzoeker / privé detective een “echt” beroep?

Iedereen heeft weleens gehoord van een prive detective. Vaak in films of in boeken, maar is het een echt beroep? Dit is iets wat wij heel erg vaak horen. "Het klinkt interessant, maar is er wel werk in te vinden? 

JAZEKER! Het is een “echt” beroep. Ik ga je uitleggen waarom!

De juiste benaming in het werkveld voor dit beroep is Particulier Onderzoeker. Onder het publiek ook wel bekend als Privé Detective of Particulier Rechercheur. Het is een erkend beroep waarbij je ook toestemming nodig hebt van de politie om aan de slag te kunnen. Je moet dus gediplomeerd zijn, gescreend zijn door de politie en toestemming krijgen om het vak daadwerkelijk uit te kunnen oefenen. Met je diploma kun je een vergunning en een “gele pas” aanvragen om te mogen werken.

Zoals je merkt, wordt het enorm serieus genomen door de staat. Oké, het is je nu duidelijk dat het een echt beroep is. Je zult je vast nog  steeds dingen afvragen, zoals: “hoe dan?” en: “waar dan?”

Welke beroepen kun je uitoefenen?

Als je de titel van dit bericht leest, denk je misschien dat je alleen particuliere onderzoeken kunt uitvoeren. Niets is minder waar, het grootste gedeelte van de branche is dan ook bedrijfsmatig van aard.
“Waar ga je dan werken?” is ook een vraag die ons vaak gesteld wordt. Je kunt als een Particulier Onderzoeker veel kanten op. Je kunt in vaste dienst of als freelancer werken bij een Recherchebureau, maar ook binnen verzekeringsmaatschappijen, banken, gemeentes en zelfs het casino is er vraag naar fraude-experts die in dienst als Particulier Onderzoeker.

Welke onderzoeken kun je uitvoeren?

Als Particulier Onderzoeker vergaar en analyseer je gegevens voor de bewijsvoering. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan interne diefstallen en fraudes, ziekteverzuim, het opsporen van vermiste personen en het traceren van gestolen goederen. Daarbij kun je onder andere gebruikmaken van technische hulpmiddelen, zoals verborgen camera’s, observatie en digitaal onderzoek.

Geïnteresseerd? Waarom zijn wij de beste opleider voor jou?

DPD-Academy is geboren vanuit ons eigen Recherchebureau DPD-Consultancy. Als eigenaresse van DPD-Consultancy heb ik jarenlange politie-ervaring bij verschillende specialistische disciplines binnen de politie. Na een Recherchebureau gestart te zijn en externe onderzoekers te hebben ingehuurd, bleek dat veel Particulier Onderzoekers niet voldeden aan mijn standaard. De standaard die ik al jarenlang binnen de politie als norm hanteerde. Vanuit die opvatting en met de politie-ervaring en de ervaring vanuit mijn eigen Recherchebureau hebben we de opleidingen ontwikkeld binnen DPD-Academy om allround Rechercheur te worden. Je kunt hierbij denken aan de basisopleiding Particulier Onderzoeker, maar ook cursussen in observatie- en interviewtechnieken. Er zijn geen fysieke eisen die gesteld worden om deel te nemen.

Ben je nog niet overtuigd? Kijk dan op onze website van de privedetective

Share this article
Relevante artikelen
Economisch delict bij recherche onderzoek zonder vergunning!
18 October 2022 | Dpd Consultancy
Wanneer je gegevens analyseert en vergaart moet je in het bezit zijn van een POB vergunning en WPBR wet volgen. Zonder vergunning pleeg je een economisch delict
Wie zit er achter de diefstal van deze peperdure tassen? Gezin uit Vleuten looft liefst 50.000 euro uit!
3 January 2022 | Dpd Consultancy
Wie zit er achter de diefstal van deze peperdure tassen? Gezin uit Vleuten looft liefst 50.000 euro uit